Ontbinding van de arbeidsovereenkomst via kantonrechter?
Ontbinding. In tegenstelling tot gewone overeenkomsten kan een arbeidsovereenkomst niet buitengerechtelijk door een van beide contractspartijen worden ontbonden. Ontbinding van een arbeidsovereenkomst kan uitsluitend bij en door de kantonrechter gebeuren. Bovendien zijn zowel de redenen voor als de procedure rond een mogelijk ontbinding allemaal vrij strak geregeld in de wet.
Ontslaggronden
De ontslaggronden voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst zijn limitatief opgesomd in artikel 7:669, lid 3, sub c tot en met sub h van het Burgerlijk Wetboek. Alleen in een van de hier genoemde situaties kunt u de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzoeken. De meest voorkomende ontslaggronden voor ontbinding zijn disfunctioneren, verstoorde arbeidsrelatie en (ernstig) verwijtbaar handelen door de werknemer. Daarnaast kunt u om ontbinding verzoeken in geval van frequent ziekteverzuim, gewetensbezwaren of andere omstandigheden die zodanig zijn dat van de werkgever in redelijkheid niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.
Procedure. U wendt zich tot de kantonrechter middels een verzoekschrift tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Na ontvangst van het verzoekschrift wordt vrijwel altijd een mondelinge behandeling ingepland. Op dat moment moeten beide partijen voor de rechter verschijnen, vragen beantwoorden en mogen ze hun kant van het verhaal toelichten. Houd rekening met een totale doorlooptijd van circa twee maanden, inclusief ontvangst van de beschikking van de rechter.
Dossiervorming. De rechter beoordeelt in hoeverre er sprake is van een voldragen ontslaggrond. Het is dus van groot belang dat u over een goed dossier beschikt, waarmee u de aanwezigheid van een voldragen ontslaggrond overtuigend kunt aantonen. In het geval van (vermeend) disfunctioneren bijv., moet u als werkgever ook aan kunnen tonen dat u de werknemer concreet heeft aangesproken en de mogelijkheid heeft gegeven om zichzelf te verbeteren. Op tijd beginnen met dossiervorming, is dan ook van groot belang voor een succesvolle ontbindingsprocedure.
Afwijzing. Beschikt u niet over een goed dossier en kunt u de aanwezigheid van de voldragen ontslaggrond niet of niet voldoende aantonen, dan zal de kantonrechter uw verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst in principe afwijzen, met alle gevolgen van dien. Dit betekent namelijk dat de werknemer gewoon in dienst blijft en (terug) toegelaten dient te worden tot zijn werkzaamheden. Door de inmiddels ontstane verstoring van de arbeidsrelatie is dit echter vaak vrijwel niet meer mogelijk of wenselijk. Op dat moment volgt er algauw een voor werkgever dure onderhandeling over een beëindiging met wederzijds goedvinden.
Ontslagvergoeding(en)
Wijst de rechter uw verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst wel toe, dan zal de rechter ook gelijk uitspraak doen over de toekenning van eventuele ontslagvergoedingen. Uiteraard speelt de wettelijke transitievergoeding hierbij een rol, maar ook de billijke vergoeding. Afhankelijk van de verwijtbaarheid kunt u als werkgever een fors hogere vergoeding moeten betalen of kan de werknemer juist zijn aanspraak op een vergoeding, inclusief de transitievergoeding, verliezen.
Landbouw-cao’s. Ontbinding van de arbeidsovereenkomst is het exclusieve terrein van de rechter. De cao’s Glastuinbouw en Open Teelten spelen hier dan ook geen (afwijkende) rol.